A Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjára kiírt pályázat eredményhirdetése

Posted by PeterFuchs on április 25th, 2008, filed in Hírek

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2008. február 22.

A Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjára kiírt pályázat eredményhirdetése

11. Nemzetközi Építészeti Kiállítás, La Biennale di Venezia 2008

Ma délután lezárult a 2008. évi Velencei Biennále Magyar Pavilon produkciós vezetőjére kiírt pályázat második fordulója és megszületett a zsűri döntése.

A velencei Magyar Pavilon kiállításának megrendezésére idén is pályázati úton várta a Műcsarnok a jelentkezőket. A pályázat kiírója dr. Petrányi Zsolt, a Magyar Pavilon nemzeti biztosa, a Műcsarnok igazgatója; beadási határideje február elseje volt.

A pályázati kiírás a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén több újítással egészült ki. A kiírás a kiállítási projekt produkciós vezetőjét kereste, lehetővé téve a jelentkezést építészek, kurátorok, művészettörténészek, illetve művész- és alkotócsoportok számára egyaránt. Csoport esetében megkötésként szerepelt, hogy meg kell nevezni a projekt vezetőjét. Újdonság, hogy ezúttal két fordulóban zajlott a pályázat lebonyolítása, lehetővé téve az első fordulót követően a zsűri előtt, zárt körben zajló prezentációt, illetve a második forduló lezárása előtt az esetleges dokumentációs hiánypótlást. A pályázati kiírásban olvasható volt a zsűri névsora, amely korábban csak a pályázati döntést követően vált nyilvánossá.

A 2008-as évre meghirdetett produkciós pályázatra kilenc pályázat érkezett a határidő lejárta előtt. A hiánypótlásokat követően a zsűri valamennyi beérkezett pályázatot érvényesnek találta. A pályázatot a zsűri sikeresnek és eredményesnek ítélte: az építészeti biennále történetében ennyi pályázat még nem érkezett, amely tapasztalat fényében a mostani módszer folytatását javasolja a nemzeti biztosnak.

A pályázók listája:

  1. Pályázó / projektvezető: Király ZoltánA mi házunk / Otthonteremtési stratégiák (Zalotay Elemér, Ruttkay-Miklián Eszter)
  2. Pályázó: Csanády Pál – Wesselényi-Garay Andor, projektvezető: Csanády PálBuild is a Decision (Wesselényi-Garay Andor, Csanády Pál, Novák Ágnes, Ertsey Attila, Pataki Tibor)
  3. Pályázó: Bálint Anna, Káli Béla, Tasnádi József / projektvezető: Bálint AnnaPantheon
  4. Pályázó: Finta Sándor, Horváth Tibor, Kerekes Gábor, Polyák Levente, Veres Mandy (Alkotócsoport), projektvezető: Finta SándorPavilon
  5. Pályázó: Arnóth Ádám, Vargha Mihály, projektvezető: Vargha Mihálytáj van, idő van, bor lesz (szüret: pincék és borászatok Magyarországon)
  6. Pályázó / projektvezető: Július Gyula – Corpora inSi(gh)th – Köztéri generatív építészet (doubleNegatives Architecture csoport: Icsikava Szóta, Max Reiner, Maróy Ákos, Kobata Kaoru, Higa Szatoru, Narukava Hadzsime)
  7. Pályázó / projektvezető: Bircsák Eszter symbiotech (Balla Zoltán, Bircsák Eszter, Gálik Györgyi, Haraszti Gina, Kelner Krisztián, Kovács Zoltán, Sipos Melinda, Szépvölgyi Viktória)
  8. Pályázó: Bujdosó Attila, Borgulya Gergely / projektvezető: Bujdosó Attila AUI – architectures, users, interfaces
  9. Pályázó: Farkas András − Mehrl Nándor / projektvezető: Farkas András Köz.tér

A pályázati anyagok megtekinthetők a: www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&bien=1&curmenu=502 oldalon, illetve eredeti példányaik valamennyi mellékletükkel kiegészítve a Biennále Irodán.

A lebonyolító által felkért zsűri tagjai voltak:

Bojár Iván András (művészettörténész, Octogon)

Boros Géza (művészettörténész, Oktatási és Kulturális Minisztérium)

Kálmán Ernő DLA (építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke)

Nagy Bálint (építész, N&N Galéria)

Nagy Tamás DLA (építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője)

Szemerey Samu (építész, kurátor)

Z. Halmágyi Judit DLA (építész, EEA Budapest irodavezető)

A 2008-as Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának nyertes pályázata:

  1. Pályázó / projektvezető: Július Gyula – Corpora inSi(gh)th – Köztéri generatív építészet (doubleNegatives Architecture csoport: Icsikava Szóta, Max Reiner, Maróy Ákos, Kobata Kaoru, Higa Szatoru, Narukava Hadzsime)

A 11. Nemzetközi Építészeti Biennále: Out There. Architecture Beyond Building című kiállítása 2008. szeptember 14-től november 23-ig tart nyitva a Velencei Giardini Pubblici és az Arsenale területén. A szakmai és sajtónapok szeptember 11.,12. és 13-án lesznek.

A Velencei Építészeti Biennále a világ legjelentősebb szakmai kiállítása, ahol a központi pavilonban, illetve a nemzeti pavilonokban jellemzően az építés, a városfejlődés és a szakma jelenét és jövőbeli vízióit − problémáit −, fő kérdéseit elemző, megjelenítő anyagok szerepelnek.

További információ a Velencei Biennáléról: www.labiennale.org

A Magyar Pavilon kiállítására beérkezett pályázatok itt olvashatók: http://www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&bien=1&curmenu=502

Gáspár Júlia Csejdy Réka

Biennále Iroda sajtókapcsolatok

Műcsarnok / Kunsthalle Műcsarnok / Kunsthalle

Budapest, Dózsa György út 37. Budapest, Dózsa György út 37.

biennaleoffice@mucsarnok.hu rcsejdy@mucsarnok.hu

tel: 460 7000 / 123 tel: 460 7017

fax: 363 63 35

Vélemény, hozzászólás?