A zsűri értékelése a Corpora inSi(gh)th projektről:

Posted by PeterFuchs on április 25th, 2008, filed in Szövegek

„A nyertes pályamű a doubleNegatives Architecture nemzetközi alkotócsoport munkája, amely Július Gyula kurátor vezetésével kerül bemutatásra a velencei magyar pavilonban.

A japán, magyar és svájci alkotói együttműködésben létrejövő munka a természeti folyamatok által inspirált sejtrendszerű, alulról szerveződés koncepcióját vizsgálja a hagyományosan tervezői irányítás alatt működő építészet határmezsgyéjén. A pavilon épületére alapuló, abból kinövő modell a közvetlen környezetből vett információk alapján, azokra folyamatosan reagálva, evolúciós rendszerként növekszik, és azokhoz alkalmazkodva hozza meg döntéseit.

A kiállítás fő részét képező építészeti struktúra a szecessziós pavilonnal szimbiózisban létezik, rendszerébe foglalja és újraértelmezi annak tereit és azokból kiindulva a környezeti, valamint a látogatók által generált ingereket is magába építi. A megjelenítés technikáinak segítségével a fizikai tér komplex, költői, élményszerű rendszerré tágul, amiben a nézőpontot és a tájékozódást, valamint a struktúra fejlődését a néző beavatkozása dönti el. Az installáció lehetőséget teremt a történeti építészet, valamint annak kortárs megközelítései közötti összefüggések vizsgálatára, új értelmezési tartományok feltárására.

A pályamű erőssége, hogy több diszciplína képviselői közötti termékeny együttműködés eredményeként jött létre, ahol az alkotók és a széleskörű tapasztalattal bíró kurátor közös munkája a folyamatosan fejlődő projekt további gazdagodását vetíti előre. A technológia poétikus felhasználása a tervezés folyamatában az invenció mellett az emberi tényező, a személyes részvétel fontosságát emeli ki, új szerepkört felkínálva az építész és a használó számára egyaránt. Mindamellett az építészet egyetemes nyelvén megszólaló installáció szerves részét képezi a lokalitás és az abból kiinduló gondolkodás.

A zsűri a Corpora projektet gazdag rétegezettsége, fejlődésének lehetőségei és innovatív megközelítése okán javasolja a 11. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának anyagaként. Javasoljuk, hogy a munka továbbfejlesztésében a gyakorlati alkalmazhatóság, a kulturális és szakmai, elméleti kontextushoz való kapcsolódás, az implementáció további lehetőségei és kommunikációja kiemelt súllyal szerepeljenek.”

A zsűri valamennyi pályázatot zárójelentésben értékel, amely a döntést követő 1 héten belül olvasható lesz a Műcsarnok weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?