A Corpora projekt

A japán-magyar-svájci doubleNegatives csoport Corpora projektje egy kibernetikai és egyben építészeti kutatás egyik állomása, melynek középpontjában az emberi térhasználat kérdése áll.

A Corpora egy olyan számítógépes program, amely elektronikus érzékelők tucatjait vezérelve információkat – szélirány, mozgás, hőmérséklet, fényerő – gyűjt a külvilágról, majd olyan szerkezeteket hoz létre, amelyek állandó harmóniát keresnek a külvilág ezen elemeivel.

Polcokat, köztereket, sőt, akár városokat is képes elemezni és a fogadott adatok alapján változtatni, egyszerűsíteni, a külső együtthatókat figyelembe véve javítani e rendszer, ugyanakkor a Corpora nem tervezőprogram, hanem sokkal inkább szemléletmód: az építészet cyber-zenbuddhizmusa.

A Corpora jelenlegi fázisában egyelőre csak digitális formában létezik a program által generált, a külvilág hatásaira folyamatosan reagáló, élő, változó építmény, és a kiállítás ideje alatt a Biennále magyar pavilonjának épületében és annak környékén lehet megtekinteni speciális “augmented reality” eszközökkel.

Két fő kérdést vet fel e médiaművészet és építészet határmezsgyéjén elhelyezkedő projekt: az egyik, lehetséges-e önszabályozó, alulról építkező térrendszereket létrehozni bármilyen léptékben a szobától a városig, illetve hogyan lehet ésszerűsíteni mesterséges környezetünket, vagy éppen annak használatát.

Részletek a Corpora projektet létrehozó japán-magyar-svájci doubleNegatives csoportról:

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.